Nie każda kawa smakuje tak samo

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy ziarnistej, to z pewnością chcesz delektować się jej najlepszym smakiem. Warto więc poświęcić kilka chwil i dowiedzieć się co powoduje, że kawa wypita w zaciszu własnego domu, różni się od tej zaserwowanej u znajomych w kuchni. Zanim znajdziesz własny profil smaku, będziesz miał okazję eksperymentować i próbować tego, co dotąd było ci nieznane.

Tajemnicze czynniki

To, jaki smak uzyskamy w filiżance zależy od wielu zmiennych. Mocna, gorzka, słodka, kwaśna czy owocowa? Znaczenie ma nie tylko odmiana kawy i kraj jej pochodzenia. Ważna jest również gleba, na której rośnie, klimat, w jakim się rozwija oraz stopień dojrzałości owocu w momencie zbioru. Również sposób przyrządzania, a więc jakość mielenia ziarna, rodzaj i temperatura wody czy wreszcie czas parzenia, istotnie wpływają na kubki smakowe. I uwaga! Każda, nawet ta najlepszej jakości mieszanka, podlega procesowi starzenia się i traci swoje walory smakowe. Wbrew powszechnemu przekonaniu, nie jest prawdą, że dobrej jakości kawa powinna być gorzka. Wręcz przeciwnie – gorycz nie powinna zdominować całości smaku. O szlachetności świadczy bowiem pewien balans, równowaga, pomiędzy kwaskowatością, mocą i delikatnością. Szukając idealnej kawy można napotkać też taką, w której wyczuwalna będzie nuta owoców, karmelu czy czekolady.

Moment wyboru

Przy wyborze mieszanki należy kierować się przede wszystkim swoimi potrzebami i własnym gustem. Czego od kawy oczekujemy, jaki chcemy uzyskać aromat czy nutę smakową. Warto również uwzględnić w jaki sposób będzie ona zaparzana. Te informacje, w połączeniu z nabytą wiedzą pozwolą na wybór kawy, której smak pamiętać będzie się bardzo długo.